Sabine is haar loopbaan begonnen als wetenschapper bij Arkin. Later werd ze behandelaar bij één van de crisisteams van Arkin. Sabine heeft tevens gewerkt bij De Viersprong, waar ze ouders en kinderen behandelde met depressie, angstklachten en trauma.

Voordat Sabine de overstap maakte naar GGz Hulp Online heeft ze nog twee jaar als zelfstandig therapeute gewerkt in Kortrijk. Tijdens de lockdown heeft Sabine veel ervaring opgedaan met online behandelen en ze merkte dat ze goede resultaten met haar cliënten boekte. Sabine is bij GGz Hulp Online gaan werken omdat het frisse, jonge en vooruitstrevende haar erg aansprak. Ze is ervan overtuigd dat nieuwe digitale technieken meerwaarde hebben bij de behandeling.

Kan je een beschrijving geven hoe een werkdag voor jou eruitziet?
Ik start mijn dag met het opstarten van ons online behandelportaal Karify om te zien of er nog online opdrachten zijn ingeleverd of mijn cliënten een berichtje hebben gestuurd. Ik krijg veel berichten of vragen van mijn cliënten. Soms laten ze me weten hoe hun dag is geweest. Dit lees ik ‘s ochtends altijd door en ik stuur een berichtje terug. Daarna heb ik overleg met mijn collega’s over nieuwe aanmeldingen of we nemen een casus van een cliënt door. Daarna ga ik aan de slag met de online therapie van mijn cliënten.

Hoe ziet een online behandeling er ongeveer uit?
Ik begin met de cliënt met het in kaart brengen van de klachten. Waar loopt iemand nu tegenaan en hoe verhoudt zich dat tot de gebeurtenissen die vroeger zijn gebeurd? Door middel van online opdrachten gaan cliënten hun gedrag, gevoelens en gedachten bijhouden. Dit analyseren we samen. Ik leer mijn cliënten technieken aan om (traumatische) ervaringen beter te verwerken en om meer grip te krijgen op hun emoties. Ik leer zo hun gedachten helder te krijgen en het van meerdere kanten te bekijken.

Kun je een specifiek voorbeeld noemen van een traumabehandeling?
Ik werk zelf veel met imaginaire exposure. Dat is een methodiek waarbij je in een veilige vertrouwde omgeving je cliënt begeleidt in het herbeleven van het trauma. Ik leer mijn cliënten om de emoties die bij de herbeleving naar boven komen een goede plek te geven. De herinnering aan de traumatisch ervaring wordt minder zwaar en de herinnering komt ook niet meer zo snel spontaan op. Dus minder nachtmerries en minder acute stress bij een gebeurtenis die herinneringen oproept aan het trauma.

Je noemde eerder dat het belangrijk is dat een cliënt in een veilige, vertrouwde omgeving wordt behandeld. Hoe kun je dat borgen in een online behandelomgeving?
Ik vraag altijd vanaf welke fysieke plek de cliënt met me wil beeldbellen. En dat is heel verschillend. De ene cliënt wil graag thuis zijn behandeling doen omdat er een partner in de buurt is die een knuffel kan geven. Sommige cliënten willen juist niet thuis een beeldbelgesprek voeren, omdat die omgeving niet prettig is. We kijken samen welke omgeving beter zou werken. Zo heb ik een cliënt die het liefst de gesprekken vanuit de auto doet. En ik heb een cliënt die op haar werkplek de therapie volgt. Dat is voor haar prettig omdat ze na de therapie niet alleen thuis zit, maar maar meteen weer aan het werk gaat. Dat leidt af en is voor haar minder belastend. En dat kan natuurlijk allemaal met online therapie.

Welke online technieken kunnen de imaginaire exposure therapie nog effectiever maken?
Het zou mooi zijn als de cliënt op de ene helft van het scherm mij zou kunnen zien en op de andere helft beelden of geluiden die gerelateerd zijn aan de traumatische herinnering. Dit helpt om de traumatische ervaring op te roepen. Het oproepen van een ervaring is namelijk niet makkelijk, omdat het zo pijnlijk is. Daarom vermijden cliënten dit het liefst. Met ondersteunende beelden en geluiden wordt het makkelijker om bij die traumatische ervaring uit te komen. En omdat ik de cliënt in beeld heb, kan ik hem zo goed en veilig mogelijk begeleiden.

Een behandeling bij GGz Hulp Online duurt gemiddeld drie maanden. Dat is best kort. Wanneer is een behandeling in jouw ogen geslaagd?
We werken vanaf de start van de behandeling met hele concrete behandeldoelen. Aan de hand van die doelen proberen we te monitoren of er vooruitgang is geboekt. In drie maanden kun je niet alle problemen oplossen. Zeker niet als er een lange voorgeschiedenis is. Maar als een cliënt zich na drie maanden een stuk beter voelt en hij weet precies wat hij zelfstandig kan doen om aan zijn herstel te werken, dan is de behandeling voor mij en de cliënt geslaagd.