Sinds september 2020 werkt Inès bij GGz Hulp Online. Voordat ze bij GGz Hulp Online kwam, heeft ze gewerkt met multiprobleemgezinnen, kinderen, jongeren en ouders.
Wat is jouw expertise als psycholoog?
Ik ben gespecialiseerd in het werken met jongvolwassenen (15 tot 25 jaar) en hun naasten. Wat betreft klachten heb ik de meeste affiniteit met trauma, emotieregulatieproblemen en persoonlijkheidsproblematiek.
Wat maakt jouw werk zo leuk?
Echt contact maken en hebben met mensen vind ik boeiend, zowel met cliënten als collega’s. Ik ben nieuwsgierig naar ieders verhaal. Geen cliënt is hetzelfde. En geen dag is hetzelfde, dat vind ik fijn. Ik houd wel van afwisseling!
Wat is het grootste obstakel dat je binnen het vak bent tegengekomen?
Dat is toch wel de regeldruk; de registratie van alle handelingen in het elektronisch patiëntendossier (EPD). Dit kost veel tijd, die ik liever zou besteden aan contact met cliënten. Gelukkig is binnen GGz Centraal de afspraak om enkel de directe tijd te registreren, dat scheelt al een boel.
Hoe is het contact met collega’s?
GGz Hulp Online is een team bestaand uit bevlogen, harde werkers. Online werken is erg efficiënt, doordat er minder tijd verloren gaat aan praten over koetjes en kalfjes en je verplaatsen naar een andere ruimte zoals een vergaderzaal. Je klikt gewoon op de link van de vergadering en je bent er! Doordat we elkaar niet fysiek tegenkomen in de wandelgangen, bij het koffieapparaat of in de kantine, moeten we als team meer ons best doen om ook op een informele manier contact te hebben. Gelukkig zijn daar gifjes die we maar al te graag gebruiken in ons chatkanaal, drinken we regelmatig virtueel samen een kop koffie, lunchen we digitaal samen en was er deze winter een heuse collega-quiz met foto’s uit ieders privéleven.
Welke eigenschappen vind je dat een goede psycholoog nodig heeft?
Empathie, daar begint het mee. Uiteindelijk draait het in het werk allemaal om emoties, daar ben ik van overtuigd. Daarnaast zijn een niet-oordelende houding en een goede dosis stressbestendigheid geen overbodige luxe.
Wat zou je doen als je geen psycholoog zou zijn?
Waarschijnlijk zou ik iets anders in de gezondheidszorg doen, dat was mij van jongs af aan wel duidelijk. Of juist iets creatiefs: patissier, kapper, schrijver.
Welk advies zou jij mensen die psycholoog willen worden geven?
Besef dat het over het algemeen niet gemakkelijk is om na je masteropleiding door te kunnen stromen naar een van de schaarse opleidingsplekken om je BIG-registratie te halen. Pas als je deze binnen hebt, kun je zelfstandig aan de slag als psycholoog. Aan de andere kant: als je dit echt wilt, dan gaat het vast een keer lukken! En doe vooral tijdens je studie al ervaring op in het werkveld. Zo heb ik zelf als invaller gewerkt in de jeugdhulp, thuiszorg, gehandicaptenzorg en ouderenzorg en hierdoor veel praktische ervaring opgedaan.