Erine werkt vanuit België voor GGz Hulp Online als psycholoog. Naast deze baan werkt zij nog een paar uur in de week op een reguliere (SGGZ) poli (buiten GGz Centraal). Flexibel werken is voor haar ideaal om twee banen te kunnen combineren. Maak kennis met Erine!

Voordat Erine de overstap maakte naar GGz Hulp Online heeft ze gewerkt bij het FACT team van Antes. De mogelijkheden om flexibel en intensief te behandelen zijn voor haar een reden geweest om aan de slag te gaan bij GGz Hulp Online. Ze is van mening dat het online werken mogelijkheden biedt om op een persoonsgerichte manier cliënten in een korte tijd verder te helpen.

Wat is voor jou de reden geweest om bij GGz Hulp Online te solliciteren?
Na mijn studie heb ik gewerkt binnen een FACT team van Antes. Hier heb ik ervaring opgedaan in het behandelen van cliënten met een ernstig psychiatrische aandoening. Doordat de zorg die je levert ‘outreachend’ is heb je een grote betrokkenheid bij je cliënt. Zo krijg je middels huisbezoeken zicht op iemands leefomgeving. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om iemand meerdere keren in de week te spreken. Dit maakt dat je iemand in een korte tijd heel goed leert kennen en snel stappen vooruit kan zetten. Dit sprak mij erg aan en was dus ook iets wat ik zocht in een nieuwe baan; en dat was bij GGz Hulp Online. Het online werken biedt de mogelijkheid om flexibel, intensief en in de omgeving van de cliënt met de klachten aan de slag te gaan. Het zetten van de stap was echter spannend. Ik had tot die tijd alleen ervaring met face-to-face behandelingen en vroeg me af of ik online alle onderdelen van een therapie toe kon passen. Nu ik hier een paar maanden later op terugkijk ben ik van mening dat online therapie meer mogelijkheden biedt dan ik van tevoren had verwacht.

Je bent woonachtig in België. Wat zijn de verschillen tussen het werken voor een Nederlandse- en een Belgische werkgever?
Ondanks dat ik in België woon, heb ik altijd alleen maar in Nederland gewerkt. Het verschil zal ik dan ook niet weten!

Wat maakt GGz Hulp Online anders dan een regulier team binnen GGz Centraal?
Naast mijn werk bij GGz Hulp Online werk ik een paar uur in de week op een reguliere (SGGZ) poli (buiten GGz Centraal). Wat mij opvalt is het tempo en de intensiteit waarmee wordt gewerkt binnen GGz Hulp Online. We hebben geen wachttijd waardoor de cliënt al binnen een week wordt uitgenodigd voor intake. Tijdens het behandeltraject wordt gewerkt met concrete doelen waardoor je focus aanbrengt in je behandeling. Ik merk dat de vastgestelde behandelduur hier ook aan bijdraagt. Je peilt regelmatig hoe de behandeling verloopt en wat de cliënt (nog) nodig heeft om de doelen te bereiken. Doordat je cliënten twee keer in de week spreekt heb je gemakkelijker de mogelijkheid om het behandeltraject (bij) te sturen. Daarnaast blijf je helder voor ogen houden waar je samen aan werkt. Het online werken maakt dat je als behandelaar toegankelijker bent. Enerzijds doordat cliënten je altijd een berichtje kunnen sturen en anderzijds doordat je direct feedback kan geven op de gemaakte opdrachten. Doordat je verschillende modules tot je beschikking hebt kan je als behandelaar zelf bepalen welke relevant zijn om in te zetten. Dit maakt dat je een persoonsgerichte behandeling aan kan bieden. Daarnaast werken we in een klein en hecht team. De lijnen zijn kort en de afstemming verloopt snel. Al met al zorgt dit er allemaal voor dat het mogelijk is om binnen een korte tijd een intensieve, duidelijke en afgebakende behandeling op te starten.

Wist je altijd al dat je dit beroep wilde uitoefenen?
Toen ik mijn beroepskeuze moest maken wist ik dat het werken met mensen mij erg aansprak. Ik had echter nog niet helder voor ogen wat het moest zijn. Tijdens een beroepenavond kreeg ik de mogelijkheid om hier met verschillende mensen over in gesprek te gaan. Zo ook een psycholoog die in de gevangenis werkte. Ik vond het interessant om te horen hoe hij het gesprek met zijn cliënten aanging en daar sturing aan gaf. Ik realiseerde me dat het een heel dynamisch vak was waarin geen dag hetzelfde zou zijn. De uitdagingen zoals de ander motiveren, het zien van de persoon achter de klachten en doorbreken van stigmatisering wat rust op psychische problematiek waren interessante uitdagingen waar ik mee aan de slag wou gaan.

Wat maakt jouw werk zo leuk?
Het is heel dynamisch en eigenlijk nooit saai. Je spreekt verschillende mensen en hoort verschillende verhalen. Dit vind ik altijd boeiend. Ook is de dynamiek die meespeelt bij de problematiek altijd verschillend. Twee personen kunnen allebei bijvoorbeeld een depressieve stoornis hebben maar allebei andere factoren die hieraan hebben bijgedragen of deze in stand houden. Ieder verhaal en ieder mens is anders. Dit zijn dingen waar je rekening mee moet houden. Wat het daarnaast erg leuk maakt zijn de mensen waar ik mee samenwerk. Het team waar ik in werk is heel hecht. Er is ruimte voor een luisterend oor, steun en humor.

Wat houdt ‘flexibel werken’ in voor jou?
Flexibel werken houdt voor mij in dat ik als behandelaar zelf mijn uren in kan delen. Bij het combineren van twee banen is dit prettig. Daarnaast betekent flexibel werken voor mij dat ik rekening hou met de tijdstippen waarop een cliënt aan de behandeling wil werken. Dit betekent dat ik cliënten ook in de avonduren spreek. Dat is voor sommigen het tijdstip waarop ze thuis zijn na een lange werk- of studiedag of wanneer de kinderen op bed liggen. Hiermee wordt de drempel om in therapie te gaan verlaagd.

Zie je een verschil in het gedrag van cliënten die jij ’s avonds of overdag behandeld?
Ik merk dat cliënten het fijn vinden dat ze keuze hebben in het tijdstip waarop de behandelsessies gepland worden. Wat ik merk aan de sessies die in de avond plaatsvinden is dat deze wat informeler zijn. Daarnaast merk ik dat het een moment is waarop cliënten stil kunnen staan bij de hectiek van de dag. Ik heb wel eens de vraag gekregen of het ’s avonds behandelen van cliënten een negatieve invloed heeft op het slapen gezien er emotioneel veel los kan komen tijdens een sessie. Dit is iets wat ik tot nu toe niet heb gehoord van cliënten. Sommige kiezen ervoor om na de therapie een ontspannende activiteit te verrichten. Dit helpt om af te schakelen van de therapie.

Als jij de baas was bij GGz Hulp Online, wat zou je dan veranderen?
Zelf ben ik van mening dat er in korte tijd een mooi behandelaanbod is opgesteld. Hier zou ik niks aan willen veranderen. Het zou mooi zijn als GGz Hulp Online in de toekomst ook een rol kan spelen in het uitvoeren van psychologisch onderzoek. Nadat ik de mogelijkheden heb gezien die het online behandelen biedt ben ik erg benieuwd hoe de toepassing hiervan digitaal zal verlopen.