Sinds begin 2020 staat de wereld op zijn kop. Waar we vorig jaar bij het woord ‘Corona’ nog dachten aan een zomers biertje op het strand, is deze associatie nu volledig overgenomen door het Covid-19 virus dat over de gehele wereld huishoudt. Dagelijks worden we allemaal geconfronteerd met de gevolgen van het virus. Het nieuws staat er vol van en we worden allemaal intensief op de hoogte gehouden met behulp van de statistieken; hoeveel nieuwe besmettingen zijn er vandaag? Hoeveel mensen liggen er nu in het ziekenhuis? Vanuit de politiek wordt er druk vergaderd hoe het beste met dit virus omgegaan kan worden. Veel is er nog onduidelijk. Wat inmiddels al wel duidelijk is, is dat iedereen de gevolgen van het virus merkt in het dagelijks leven. Restaurants en andere uitgaansgelegenheden worden gesloten, verplaatsingen ‘voor de lol’ zijn niet meer mogelijk en thuiswerken is het advies. Bij een verkoudheid is er meteen de onzekerheid; zal ik het ook hebben? Het gevolg; enkele dagen thuisblijven en in spanning de testresultaten afwachten.

Deze gevolgen zijn echter extra groot voor mensen die voor de coronacrisis al een psychologische kwetsbaarheid hadden. Bijvoorbeeld mensen die in het verleden al te kampen hebben gehad met angst-, stemmings- of traumaklachten of mensen met een erfelijke psychologische kwetsbaarheid. Waar het voor de corona-crisis misschien nog wel lukte om te leven met deze klachten, lukt dat nu vaak niet meer. Afleidende bezigheden, die hielpen bij het stoppen van piekeren, zijn weggevallen. Sport en bewegingsactiviteiten, die zorgen voor de nodige ontspanning en verminderen van heftige emoties, zijn een stuk lastiger om uit te voeren en soms zelfs onmogelijk. Het wegvallen van de dagelijkse structuur, de vermindering van sociaal contact, de afname van bewegingsvrijheid en het vele binnen zitten zorgen er allemaal voor dat psychologische klachten toenemen (bron: The Lancet).
Er is dan de kans dat je klachten zo oplopen dat je hulp nodig hebt vanuit de Geestelijke Gezondheidzorg. Jouw klachten zijn zo ernstig geworden dat je er zelf niet meer uit komt en vast loopt in het leven. Of misschien maak je een terugval door van een stoornis waarvan je eerder was hersteld. Juist in dit soort moeilijke tijden is het belangrijk dat de hulp snel op gang komt. Het is immers bekend dat hoe langer mensen onbehandeld blijven, des te moeilijker het is om mensen van hun klachten af te helpen. Echter door beperkingen in capaciteit bij de GGz-instellingen zijn er vaak lange wachtlijsten om toe te treden tot de juiste hulp. Daarnaast zijn er vanwege de Corona-regels beperkingen in het reizen met bijvoorbeeld het openbaar vervoer. Het advies tot het houden van afstand van elkaar zorgt er daarnaast nog eens voor dat sommige therapieën in de instellingen niet meer door kunnen gaan op locatie. Online behandelen is daarvoor de uitkomst. Wetenschappelijke studies tonen aan dat online therapie, en met name cognitieve gedragstherapie, net zo effectief is als face-to-face therapie voor verschillende stoornissen; waaronder depressie, angst en trauma (bron: 1; 2 The Lancet, 2018).
Binnen de GGz-instelling GGz Centraal is sinds het voorjaar 2020 een team opgericht dat gespecialiseerd is in het geven van intensieve en kortdurende online therapie. Dit team heet GGz Hulp Online en bestaat uit ervaren hulpverleners van verschillende disciplines die gespecialiseerd zijn in het geven van online therapie. De therapie vindt plaats via platform genaamd Karify, waarin therapeuten via een telefoon of een computer met hun cliënten een gesprek voeren via beeldbellen. Ook worden er berichten gestuurd, bijvoorbeeld ter aanmoediging en ondersteuning bij het maken van therapieopdrachten. Soms wordt online therapie nog onterecht verward met online zelfhulpprogramma’s, waarbij een kant en klare stap voor stap methode wordt gebruikt. Echter in online therapie wordt op dezelfde professionele manier gewerkt als via een face-to-face behandeling, maar dan via een beeldscherm. Er wordt een behandeling op maat gemaakt die aansluit bij jouw klachten, net zoals bij een therapie op locatie.
Zo’n online behandeling kan in het begin wel even wennen zijn. Wel is er de behoefte om voor moeilijke en emotionele gesprekken fysiek dicht bij iemand te kunnen zijn. Dat geeft een veilig en beschermd gevoel. De hulpverleners doen er dan ook alles aan om dit geborgen gevoel toch te geven, ondanks het beeldscherm. En dat blijkt zeker mogelijk te zijn; cliënten die een behandeling bij GGz Hulp Online hebben gehad geven aan zich erg op hun gemak te hebben gevoeld en volledig vrijuit hebben kunnen spreken over al hun gedachten en gevoelens. De behandeling is intensief. Dat wil zeggen dat er meerdere keren per week een contactmoment is tussen de behandelaren en de cliënt. Een groot voordeel is dat je snel met je therapie kunt starten en meerdere keren per week aan de slag gaat met je klachten. Dat zorgt voor een snel resultaat. Samen met je therapeut stel je concrete behandeldoelen op waaraan je tijdens de therapie aan gaat werken. Het doel: na 3 maanden zijn je klachten teruggebracht tot een niveau zodat je in je dagelijks leven weer vooruit kan en zelfstandig door kan werken met de geleerde technieken rond je gedachten en gedrag.
Mocht je vragen hebben over deze therapie, kijk dan gerust op de website of stuur ons een bericht. Verwijzingen voor therapie lopen altijd via de huisarts. Dus mocht je last hebben van psychologische klachten ga dan vooral met jouw huisarts in gesprek voor de mogelijkheden tot het opstarten van hulp.
1 ) Berryhill et al., 2019; Kooistra et al., 2019; Andrews et al., 2018; Berger et al., 2018; Carlbring et al., 2018; Karyotaki et al., 2018; Thase et al., 2018; Erbe et al., 2017; Păsărelu et al., 2017; Simblett et al., 2017.
2 ) Riper, Vemer & Stikkelbroek, 2020; Kleiboer et al., 2016. Nauta, M in The lancet , 2018
Namens GGz Hulp Online,
Sabine Meijwaard